Kulttuuria suoraan jalkojen alla

Oletko joskus miettinyt jotain tapaa tuoda hieman lisää kulttuuria arkeesi? Olisiko mukavaa, jos sitä olisi saatavilla ihan jalkojesi alla? No tässäpä ehdotus: hanki itsellesi uusi matto! Saatat kyseenalaistaa tämän ehdotuksen ja ihan ymmärrettävistä syistä: onko matoissa muka jotain kulttuuria? Matot ovat kuitenkin helppo tapa tuoda kotiin hieman lisää kulttuuria maailmalta, sillä mattoja löytyy kaikista maailman kolkista.

Matto kertoo kulttuuripiiristään

Matto on yleensä melko keskeisellä paikalla kodissa, joten ei olekaan ihme, että sillä on aina haluttu säväyttää. Sillä on kuitenkin voinut olla myös muita käyttötarkoituksia. Kylmässä Pohjolassa matto on ripustettu seinälle ja sitä on sanottu ryijyksi. Sen ensisijainen tehtävä oli tukkia vetoa, mutta myöhemmin oivallettiin, että kauniisti kuvioitu ryijy voi tuoda paljonkin iloa kotiin.

Kotiin on mahdollista saada jopa täysin uusi ilme vaihtamalla olohuoneeseen uusi matto. Varsinkin itämaiset matot ovat suosittuja niiden upeiden kuvioiden ja väriloiston vuoksi. Ne ovat myös usein käsityötä, jolla tulee tukeneeksi pientä yrittäjää jossain päin maailmaa. Itämaiset matot ovat hyvinkin arvokkaita, ja Iranissa ne ovat suorastaan käsitaiteen ihme, jossa mestarisuunnittelija on suunnitellut maton millin tarkkuudella ja sen jälkeen etsinyt sen tekijäksi juuri oikeanlaisen ammattilaisen, jolta voi kulua puolikin vuotta maton tekemiseen.

Muslimimaissa matto on myös uskonnollisesti tärkeä väline, sillä rukoillessaan muslimi levittää ensin maton ja rukoilee sen päällä pitääkseen vaatteet siistinä. Rukousmattojen kuva-aiheetkin ovat tästä syystä uskonnollisia tai niihin saatettu jopa kirjoilla uskonnollisia tekstejä.

Matot heijastavat paikallista kulttuuria siinä missä erilaiset tavat, kielet tai kokkaaminen. Matot ovat vain niin arkisia asioita, että niihin ei tule kiinnittäneeksi huomiota.

Yhteistä kaikille ovat värit

Oletko joskus miettinyt, mitä yhteistä on viimeisen päälle kalliilla persialaisella matolla ja mökin räsymatolla? Ne ovat molemmat hyvinkin värikkäitä: eri värit lasketaan jopa kahden käden sormilla.

Kuten jo sanottu, matot sijaitsivat usein niin keskeisellä paikalla, että niillä oli mahdollista luoda aivan omanlaisensa tunnelma kodissa. Aikana, jolloin kodin seinät olivat tasan tarkkaan samanväriset kuin seinähirret, olivat matot oiva tapa tehdä kodista hieman persoonallisempi ja sellainen kuin mitä itse halusi.

Oli kulttuuripiirisi siis mikä tahansa, kotiin halutaan värejä. Ja niitä on perinteisesti hankittu erilaisilla matoilla – jälleen kerran kulttuurista riippumatta.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote