Urheilun aate muuttumassa

 

Olympiahenki merkitsi aikoinaan amatöörimäisyyden ihannointia. Terve sielu terveessä ruumiissa. Sitten tulivat doping-aineet.

Urheilussa liikkuu kaikenlaista tietämystä sen suhteen, miten parantaa urheilijan suorituskykyä. DDR-taustaiset naisurheilijat jopa laittautuivat raskaaksi parantaakseen suoritustaan. Sellaisten paljastusten jälkeen luulisi likapyykin tulleen kunnolla pestyä. Nykyään tiedämme, etteivät Carl Lewis ja muut amerikkalaiset urheilijat olleet sen suurempia pulmusia. Urheilu oli osa suurvaltakilpailua erityisesti 1980-luvulla.

Afghanistanin sota 1980 laukaisi USA:n boikotin

Moskovassa järjestettiin olympialaiset vuonna 1980. Sosialistiselle maalle annettiin lupa järjestää kisat. Tämä kuitenkin vesitettiin siten, että USA ja monet läntiset maat boikotoivat kyseisiä kisoja. Tapauksesta lisää

Tätä tapausta käsiteltiin suomalaisessa lehdistössä aikanaan puhtaasti urheilullisena kysymyksenä. Oli väärin, että urheiljat laitetiin kärsimään suurvaltapolitiikan toiminnan vuoksi kirjoitti jopa kokoomusta lähellä oleva Uusi Suomi.

Korean olympialaisissa sekä rauhan aatetta, että suurvaltajännitettä

Koreassa järjestetään olympialaiset. Kisoissa yritetään liennyttää jännitettä kahden Korean kesken. Samaan aikaan venäläinen urheilujärjestelmä laitettiin kovan paikan eteen. Toisaalta Norjan kaltainen pieni talviurheilun suurvalta on saannut osakseen pehmeämpää käsittelyä. Suomikin on autuaasti unohtanut omat doping-kärynsä.

On helppoa nähdä, että Venäjä saa osakseen erityistä huomiota. Näyttää selkeästi, että urheilukulttuurissa on elementtejä sekä vanhasta boikotti-toiminnasta että toisaalta myös rauhan ja siltojen rakentamisesta.

Esimerkki hienosta olympiahengestä ilmeni Koreoiden yhteisesiintymisessä. Aiheesta löytyy lisää.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote