Kulttuuria kotiin helposti

Vuosi 2020 meni suurilta osin sisällä ja sitä onkin jo alettu kutsua menetetyksi vuodeksi. 2021 ei toistaiseksi näytä juurikaan paremmalta rokotteiden hitauden vuoksi ja uusien virusmuunnosten löydyttyä. Menee siis vielä jonkin aikaa ennen kuin pääsemme taas nauttimaan maailmasta täysin rinnoin ja myös matkustelemaan.

Koronavuodessa ihmisiä on rasittanut eritoten kotona olemisen pakko: tapahtumat on peruttu, paikat ovat kiinni ja ulkomaillekaan ei juuri pääse, kun tilanteet muuttuvat eri maissa eri tavalla. Matkailusta nautitaan siksi, että se tuo vaihtelua arkeen ja sen kautta pääsee tutustumaan uusiin kulttuureihin sellaisissa ympäristöissä, joissa eivät arjen murheet paina: saa kokea uudenlaista ruokaa, erikoisia nähtävyyksiä ja parhaimmillaan saa uusia ystäviä. Näistä kaikista on moni jäänyt tänä vuonna paitsi, kun vapaa-ajan lisäksi myös työt ovat tulleet suurimmalla osalla kotiin.

Vaikka vuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen ja uuvuttava, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä voisi jäädä hyviäkin muistoja. Vakavassa ja ikävässä mielessä koronavuodesta tullaan taatusti puhumaan, mutta kannattaa muistaa, että kaikki päivät eivät olleet ikäviä: jos teit esimerkiksi kulttuurimatkan lähialueellesi, jää siitä taatusti positiivinen muisto vaalittavaksi.

Kotiseutumatkailu on lisääntynyt

Kun on tarve kokea jotain uutta, muuttuu sen etsintä myös intensiivisemmäksi. Nyt kun ulkomaille ei ole asiaa, ovat monet suunnanneet lähialueelleen ja löytäneet sieltä mitä ihmeellisempiä asioita. Toisaalta suomalaiset ovat myös halunneet tukea paikallisia yrittäjiä, sillä varsinkin matkailu- ja kulttuurialalla vuosi 2020 oli erityisen hankala; monien mielestä onkin siis tärkeää käyttää rahansa juuri kotimaiseen kulttuuriin ja sen tukemiseen.

Esimerkiksi Turun Sanomat kertoi marraskuussa 2020, että kotimaanmatkailu toi seutukunnalle peräti yli 80 miljoonaa kaivattua euroa. Tämä tarkoittaa positiivista kehitystä matkailussa ja tuo toivottuja investointeja myös kotimaan matkailusektorille.

Kotimaanmatkailua osataan poikkeuksellisen vuoden jälkeen arvostaa melko lailla enemmän kuin aikaisemmin. Moni on käynyt ensimmäistä kertaa esimerkiksi kotiseutumuseossa tai löytänyt jonkin muun mielenkiintoisen kohteen. Myös pienet ja yksityiset museot, jotka ovat ehkä tähän asti pitäneet matalaa profiilia, ovat avanneet ovensa ja pyrkineet houkuttelemaan juurikin lähialueiden matkailijoita eksoottisuudellaan.

Mukavia muistoja onkin sitten mukava säilöä. Näin sosiaalisen median aikana esimerkiksi valokuvia on kiinnostavaa laittaa someen kaikkien ihasteltavaksi, mutta myös fyysiset taulut ovat monien mielestä näyttäviä. Hyvät kehykset tuovat esiin valokuvan seinälläsi ja itse valokuvan lisäksi kehyksiin voi laittaa myös vaikkapa pääsylipun tai jonkin museon esitteen.

Kulttuuria voi myös kokeilla itse

Varsinkin USA:ssa ja Ranskassa lehtiotsikoihin nousi se, miten paljon ihmiset ovat alkaneet leipomaan koronavuonna. Tämä innostus näkyi myös Suomessa, sillä leipomalla saa ajan kulumaan ja kotileipomuksia onkin sitten ihana nauttia jälkeenpäin. Moni koki myös pullalta ja sämpylältä tuoksuvan keittiön rentouttavana kaiken koronastressin keskellä. Ylipäänsä kulttuurielämyksiä haettiin ruokaa laittamalla, sillä ruoka on jokapäiväinen asia, mutta sen avulla pääsee mukavasti aivan uudenlaisen kulttuurin pariin, kunhan vain uskaltaa kokeilla.

Joku saattoi puolestaan innostua maalaamisesta, piirtämisestä tai musisoinnista. Omalta pihalta tai parvekkeelta saattoi havahtua lähialueen maisemiin aivan uudella tavalla. Kesällä oli hyvä hetki opetella hieman piirros- tai maalaustekniikkaa tuoda lähialueen kauneutta esiin uudenlaisella tavalla. Näitä teoksia varten kannattaa luonnollisesti hankkia upeat kehykset, jotka tuovat luomuksesi esiin vaikkapa sitten kun vieraita taas alkaa tulla kotiin. Italialaiset alkoivat myös laulamaan parvekkeiltaan yhdessä, kun kotoa ei saanut poistua. Tätä tehtiin Suomessakin ja se oli monelle tärkeä henkireikä varsinkin Kauneimpia joululauluja ajatellen.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote