Hip hopin esi-isät

Hip hop on yksi tämän päivän suosituimmista alakulttuureista ja musiikkityyleistä, johon kukaan länsimaalainen radiota kuunteleva tai televisiota katseleva aikuinen ihminen ei ole voinut olla törmäämättä. Mutta mistä tämä useimmiten rumpukoneilla, samplereilla ja tietokoneilla tehty musiikkityyli on saanut alkunsa? Seuraavaksi esittelen kolme keskeistä hip hopin syntyyn vaikuttanutta henkilöä.

Hip hop syntyi New Yorkin Bronxissa Yhdysvalloissa 1970-luvulla, jolloin getoissa asuneet (tavallisesti afroamerikkalaiset) ihmiset kehittelivät taloudellisia tapoja ilmaista itseään ja saada äänensä kuuluviin.

Hip hopin perustajana pidetään Jamaikassa vuonna 1955 syntynyttä DJ Kool Herc:iä(syntymänimeltään Clive Campbell), joka muutti Bronxiin vuonna 1967 ollessaan 12 vuotias. DJ Kool Hercin nimi on ilmeisesti saanut alkunsa siitä, että kuoluaikanaan hän sai koripallotaitojensa ja ison kokonsa myötävaikutuksella lempinimen Hercules. Perustettuaan graffitijengin nimeltä Ex-Vandals, hän tiivisti tuon lempinimen muotoon Kool Herc. Näihin aikoihin DJ Kool Herc ryhtyi hankkimaan äänilevyjä, joita hän soitti siskonsa kanssa asunnossaan järjestämissä juhlissa. Soittaessaan kahden levysoittimen ja kitaravahvistimen muodostamassa järjestelmässä levyjä, DJ Kool Herc tuli kehittäneeksi niin sanottua breakdownia. Hän oli aiemmin huomannut, että tanssijat pitävät eniten kappaleiden niistä kohdista, eräänlaisista välisoitoista, joissa tempo hidastuu, ja rytmiset elementit nousevat pintaan kitaran ja basson toistaessa yksinkertaista kuviota. Koska DJ Kool Hercillä oli käytössään kaksi levysoitinta, hän päätti ensimmäisen kappaleen rytmisen välisoiton päätyttyä aloittaa toisen kappaleen vastaavan. Kun tuo osuus oli loppu, hän palasi taas ensimmäisen levyn välisoittoon, ja niin edelleen. Tällä tavalla hän sai venytettyä verrattain lyhyen pätkän jopa minuuttien pituiseksi. Soittamiensa biittien tahtiin DJ Kool Herc huuteli erilaisia iskulauseita ja kannustushuutoja, jotka olivat omalta osaltaan edesauttamassa hip hop:iin läheisesti liitetyn rap -laulun syntymiseen. 1970-luvun loppuun mennessä uudet ja innokkaammat DJ:t olivat onnistuneet jättämään DJ Kool Herc:n varjoonsa. Tunnetuimmat näistä uusista nimistä olivat Afrika Bambaata ja Grandmaster Flash.

Afrika Bambaata syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1957, ja sai nimekseen Kevin Donovan. Nuoruudessaan hän oli jengiläinen, ja ilmeisesti näiden jengikokemuksiensa vuoksi hän perusti 1970-luvulla väkivallattoman ja yhteiskunnallisesti tiedostavan Zulu Nation -järjestön, jonka tarkoitus oli levittää suvaitsevaisuuden ja yhteisöllisyyden sanomaa jenginuorison keskuuteen. Zulu Nation myös järjesti eräänlaisia korttelijuhlia, joissa DJ:nä toiminut afrikkalaistyylisten vaatteiden koristelema Afrika Bambaata tuli tunnetuksi eräänlaisena hip hopin kummisetänä. Hänen debyyttilevytystään “Planet rock” voidaan hyvällä syyllä pitää pioneerilevynä, sillä se yhdisteli ennenkuulumattomalla tavalla elektronista popmusiikkia ja räppäystä.

Barbadoksella vuonna 1958 syntynyt, mutta nuoruutensa Bronxissa viettänyt Grandmaster Flash(Joseph Saddler) ja hänen yhtyeensä The Furious Five on ensimmäinen hip hop -artisti, joka on valittu Rock and Roll Hall of Fameen. Tämä tapahtui vuonna 2007. Grandmaster Flashin innostus DJ -työskentelyyn sai alkunsa jo lapsena, jolloin hän ihastui ikihyviksi isänsä valtavaan levykokoelmaan. Jonkinlainen vaikutus lienee ollut myös sillä, että hänen äitinsä patisti poikaansa hankkimaan elektroniikka-alan koulutusta. Elektronikkoa pojasta ei kuitenkaan tullut, vaan menestynyt muusikko, jonka ansiolistalle kuuluu esimerkiksi vielä nykyäänkin paljon käytetyn skrätsäys -tekniikan tutuksi tekeminen suurelle yleisölle. Grandmaster Flashin aktiivinen levytysura kesti koko 1980 -luvun, jonka jälkeen hän on tehnyt muutaman comeback -levytyksen, joista viimeisin on julkaistu vuonna 2009.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote