Löytyykö kierrätyksestä vastaus kulutuskulttuuriin?

Nykyinen kulutuskulttuuri on monien asiantuntijoiden mielestä varmuudella tuhoon tuomittu tapa. Kaukana totuudesta nämä asiantuntijoiden antamat synkät ennusteet eivät ole, sillä tutkimusten mukaan tarvittaisiin lähes kahden maapallon tarjoamat luonnonvarat, jotta pystyisimme ylläpitämään nykyistä kulutuskulttuuriamme.

Kulutuskulttuuri tai toiselta nimeltään konsumerismi on ideologia, jonka mukaan kulutuksen tulisi olla kaiken keskiössä. Tällaisen ideologian mukaan runsas kulutus takaa ihmiskunnan jatkumisen ylläpitämällä kysynnän ja tarjonnan lakia.

Ehkä vielä sata vuotta sitten tällainen ideologia on voinut ainakin jollakin tasolla toimia, mutta maapallon väkiluvun kasvaessa lähes räjähdysmäisesti kulutuskulttuurista on tullut pahaa enteilevä kierre, joka on katkaistava. Erilaisten tempausten, kuten Älä osta mitään -päivän ja monien muiden kestävämpää kehitystä edistävien tapojen rinnalle on noussut myös niin kutsuttu kierrätyskulttuuri, jossa käytetyille tavaroille pyritään antamaan uusi elämä.

Elektroniikkalaitteille uusi elämä kierrättämällä

Elektroniikkalaitteista kertyvä jäte on tällä hetkellä yksi ajankohtaisimmista huolenaiheista, sillä näiden laitteiden valmistaminen vie valtavan määrän luonnonvaroja ja energiaa. Nykyisen kulutuskulttuurin vuoksi elektroniikkalaitteiden elinkaari on myös tippunut alhaisemmaksi kuin koskaan aikaisemmin, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ostamme enemmän ja käytämme vähemmän. Tällainen kulutus ei puolestaan ole kestävän kehityksen kannalta ollenkaan otollista.

Jos jokaisen elektroniikkalaitteen elinikää pyrittäisiin pidentämään vuodella, nämä säästöt vastaisivat sadoista tuhansista autoista aiheutuneita päästöjä. Samalla on totta, että ihmisiä kannustetaan vaihtamaan laitteitaan koko ajan uuteen ja parempaan, vaikka edellinen laite olisi vielä täydellisessä käyttökunnossa. Pahimmassa tapauksessa tämä käyttökuntoinen laite jää vieläpä lojumaan laatikoiden pohjalle ja päätyy sitten seuraavan suursiivouksen aikana kaatopaikalle.

Monet selittävät oman kierrätyskulttuurin puutetta sillä, etteivät uskalla ostaa käytettyjä laitteita suoraan edelliseltä omistajalta. Syy tähän on toki ymmärrettävä; kukaan ei varmasti halua pulittaa satoja euroja laitteesta, joka ei yllättäen toimikaan. Vastaus tähän ongelmaan on kuitenkin yksinkertainen – miksipä et ostaisi esimerkiksi seuraavaa iPad 5 -tablettia luotettavalta käytettyjen Applen laitteiden jälleenmyyjältä?

Kierrätyskulttuuri on tullut jäädäkseen

Joidenkin mielestä tavaroiden kierrättäminen ja elektroniikkalaitteiden ostaminen käytettynä on tänä päivänä muotia, mutta se on oikeastaan paljon muutakin. Uudenlaisesta kierrätyskulttuurista on noussut vastaisku modernille kulutuskulttuurille, eikä sen tulisi olla pelkästään muotia, vaan elämäntapa, jonka jokaisen meistä tulisi omaksua omaan arkeensa.

Käytetyn Applen laitteen ostaminen ei suinkaan merkitse sitä, että saat käyttöösi jonkun toisen vanhan, hitaan ja sormenjälkiä täynnä olevan laitteen. Kun tilaat seuraavan Applen tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin suoraan mResellin jälleenmyyjältä, saat käyttöösi valtuutetun Apple-teknikon tarkastaman ja testaaman laitteen ja usein vieläpä täysin uudenveroisessa kunnossa, mutta huomattavasti uutta edullisempaan hintaan – ja tietysti kestävän kehityksen mukaisesti.

Kun tilaat Applen laitteet käytettynä mResellin verkkokaupasta, saat samalla tilauksellesi jopa 12 kuukauden käyttöturvan mahdollisia järjestelmävikoja vastaan. Käyttöturvan ansiosta voit olla varma, että postissa saapuu tuote, joka todella vastaa tuotekuvaustaan ja kuntoluokitustaan. Käytetyn laitteen ostaminen luotettavalta jälleenmyyjältä on siis huomattavasti turvallisempaa kuin laitteen ostaminen suoraan edelliseltä omistajalta.

Lisäksi voit tilata mResellin verkkokaupasta myös täysin uusia Applen laitteita, joita ei ole välttämättä poistettu alkuperäispakkauksesta ollenkaan. Kukapa olisi uskonut, että täysin koskemattoman Applen tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen ostaminen olisi todellinen ekoteko?

Vanhanaikainen tolkuttomaan kulutukseen suuntautuva kulttuuri olisi siis jo aika jättää taakse. Tiedämme, että maapallo ei tule kestämään nykyistä kulutustamme, joten miksi emme tarttuisi heti tuumasta toimeen – varsinkin, kun pienten muutosten tekeminen omassa arjessa on niin helppoa? Yhden romu on toisen aarre on sanonta, joka ei tässä kohtaa päde, vaan pikemminkin voisimme nykyisin sanoa, että yhden entinen aarre on toisen uusi aarre!

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote