Sivistys, naisen asema ja someaika

Kulttuurimme on murroksessa. Hyvä yleissivistys ei enää merkitse laajaa latinan kielen tai helleenisen kulttuurin tuntemusta. Entisaikaan ihminen saattoi osoittaa oppineisuuttaan viljelemällä latinan kielestä peräisin olevia sivistyssanoja. Englannin yläluokan piirissä ajateltiin, että kreikkalaiset tai roomalaiset olivat ajatelleet jo kaiken. Hyvä helleenisen kulttuurin tuntemus riitti elämänohjeeksi itselle ja lähipiirille. Toki Raamattu oli siinä sivussa usein lainattu teos.

Tyhmyys tiivistyy somessa?

Tämän päivän sivistyneenä pidetään ihmistä, joka osaa operoida some-maailmassa tyylikkäästi. Kuitenkin melko harva osaa olla somessa aktiivinen tekemättä itsestään pelleä. Sitä riemastuu, mikäli nuoruusvuosilta tuttu kaveri yhtäkkiä pyytää kaverikseen. Joskus saattaa yllättyä koulukaverin jämähtäneisyydestä. Kun hän sitten odottaa sinun pitävän hänen päivityksistään, voi tulla ongelmia eteen. Nuorena älykkäältä vaikuttanut kaveri saattaa laittaa kuvan päivän ruoka-ateriasta. Kyseinen kaveri sitten lisää näihin päivityksiinsä, että olipa hyvä, että pääsi eroon alkoholista ilman hurahtamista uskontoon. Jos viiskymppisen päivä rakentuu ruoka-annosten kuvaamisesta ja jakamisesta netissä, niin ei kannata hirveästi innostua menemään esimerkiksi ravintolaan tapaamaan. Some-maailmasta saadun ensivaikutelman perusteella kyse on jämähtäneestä tapauksesta. Lisäksi someinto voi näkyä ravintolassa siten, että vanha koulukaveri keskittyy seuraamaan sitä, kuinka moni tykkää (säälistä) hänen päivän ruoka-annoskuvistaan.

‘Tätä aihetta on pohdittu asiallisesti seuraavassa linkinssä’

Teknologisen kehityksen haitat ja hyödyt

Teknologian kehitystä on ihailtu siinä määrin, että halutaan nähdä sosiaalinen media teknisenä edistysaskeleena, josta on vain hyödyllisiä seurauksia. Historiasta tunnemme mm. sitä kauhistelua, jota jopa junan kyydissä oleminen muka sai ihmisessä aikaan. Somesta varoittelevat vaikuttavat monista pelkiltä jäkättäjiltä, jotka vain pelotelevat uuden innovaation aiheuttaman vauhtisokeuden vaaralla.

Olemme toki näkökyvyltämme rajoittuneita näkemään oman aikamme kehitystä. Teknologisten innovaatioiden vaikutukset ja niiden sopeutuminen käyttäjien tarpeisiin on usein ennalta-arvaamatonta. Esimerkkinä voisi mainita vaikka sen, että elävän kuvan alkuvaiheissa ranskalaiset Lumierin veljekset keksivät esittää elokuvaa heijastettuna valkokankaalle. USA:ssa puolestaan ajateltiin, että elävä kuva tuli ihmisten käyttöön markkinoilla ja sirkuksissa käytöttä olleiden kurkistuslaatikoiden muodossa. Ranskassa kehitetty tapa tuoda elokuva teatterin perinteelle voitti omana aikanaan.

Naisten kunnioitus laskemassa?

Naiset nousivat jalustalle länsimaisissa yhteiskunnissa omien verkostojensa kautta. He kouluttautuivat. ja nousivat politiikassa huipulle asti. Maassamme oli Tarja Halonen presidenttinä.

Viime aikoina on aistittavissa, että naiset ovat saamassa kovaa palautetta somen kautta. Aikaisemmin olisi ollut mautonta laukoa asioita suoraan naisille. Sosiaalisesta mediasta on muodostunut areena, jossa on ollut muodikasta sanoa “ruma sana niinkuin se on”.

Trumpin tapa kommunikoida twitterissä on osa aikamme kulttuurista ilmapiiriä. Hyvänä esimerkkinä oli se kun hän vihjasi vaalikampanjan aikana naistoimittajan käyneen hänen kimppuunsa kuukautisvaivojen saaman ärtyneisyyden ja hormonaalisen impulssin seurauksena. Monet ajattelivat, ettei mies, joka puhutteli naista moisella tavalla, voinut millään nousta presidentiksi. Toisin kävi. Kulttuuri on murroksessa.

USA:n taloudellinen tilanne sataa Trumpin laariin. On mahdollista, että ihmisille jää mieleen, että Trumpin twitter-politikointi ja sanan säilän heiluttelu on tässä ajassa uusi normaali – voittajan malli. Uutena ilmiönä on nähtävissä se, että naisia on myös joutunut vihapuheiden takia käräjille. Siinä missä ennen kansan protestia esimerkiksi äärimmäisenä oikealla johtivat nuoret vihaiset miehet tai ukot, on naisia liukunut protestiääniä kalastelemaan. Hyvänä esimerkkinä voi pitää Laura Huhtasaaren esiintuloa presidentinvaaleissa.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote