Fantasia maailma – satujen maailmaa, joka kolkuttelee mielipuolisuuden rajoja

Ihmiset olivat perinteisesti kiinnostuneita omasta identiteetistään. Keskeinen käsite oli tuolloin itsetunto. Oli siis opittava tuntemaan itsensä mahdollisimma hyvin. Tämä auttoi löytämään paikan maailmassa.. Mikäli tuo itsetuntemus oli heikolla tasolla, tuli ihmisestä tuuliviiri, joka seurasi mitä tahansa impulsseja. Hetkinen? Eikö tällainen identiteettiään alituiseen etsivä olekin aikamme sankari?

Vanha ajatus hyvästä itsetuntemuksesta rakentui sille ajatukselle, että ihmisen elämässä oli aina mukana raamit. Mihin kulttuuritaustaan tai jopa paikallisyhteisöön ihminen syntyi. Luonnollinen identiteettiä määrittävä tekijä oli sukupuoli. Tässä oli toki jonkinlaista liikkumatilaa. Toiset tytöt leikkivät poikien leikkejä ja osa pojista osoitti kiinnostusta hempeämpiin puoliin. Yleinen normi oli, että pojista kasvatettiin miehiä ja tytöistä naisia.

identiteettien tavaratalo

Maapallo on tullut tutuksi ja kaikki sen alueet ovat tiedossa. Meidän aikamme ei ole enää tutkimusretkeilyn aikaa maantieteellisesti. Raja-alueiden tutkimusta tapahtuu ihmisen mielen sisällä. Identiteettejä vaihdellaan mielialan mukaan. Mielialoja “kontroloidaan”.

Ilmassa on ollut sellaista henkeä, että ihmisen ei pidä kahlita itseään millään vanhoilla identiteeteillä. Kauneusleikkaukset ovat keino muuttua rumasta kauniiksi. Tietenkin tämäkin on suhteellista. Onko esimerkiksi kielestään käärmeenkielen muotoillut tehnyt kauneusleikkauksen?

Tytöistä voidaan muuntautua pojiksi ja pojista tytöiksi. Huumeilla ja mielialalääkkeillä uskotaan jonkinlaiseen mahdollisuuteen kontrolloida ihmisen mieltä. Hormonihoidoilla saadaan miehen kroppaan naisen fiboja. Ennen puhuttiin siitä, että ajattelussa piti olla sekä syvyyttä, että laajuutta. Nyt kaikkea laajennetaan – tajuntaakin – jopa tarvittaessa kemikaalisestikin.

Fantasian ja roolipelien maailma

Suomessakin elää heimo, joka kokoontuu tapahtumiin. Kuka on pukeutunut mihinkin hahmoon. Erityisesn suuresti on korostunut japanilaiset ja aasialaiset hahmot yleisemminkin. Monia nuoria kiinnostaisi opiskella japanin kieltä. Jopa suomalaisia tyttöjä on alkanut kiehtoa aasialaisen näköiset vauvat. Pitäisi siis valita mies sen mukaan, että sellaisen saaminen olisi mahdollista ilman kauneusleikkauksia.

Maassamme järjestetään mitä erilaisimpia desucon tai animecon ja vastaavia tapahtumia. Ihmiset pukeutuvat eri asusteihin oman anime tai manga- ym mieltymyksen pohjalta. Minkälainen on tämän päivän nuoriso, sellainen on maa tulevaisuudessa. Vaikuttaisi, että megatrendinä on jonkinlainen halu muuntua joksikin toiseksi. Internet tarjoaa kanainvälisen tavaratalon, josta valita itselleen sopiva identiteetti.

Aikoinaan markkinointimiehet keksivät mainostaa marlborough tupakaa oman tien kulkijan tupakkamerkiksi. Huomattava osa tupakoivista halsi olla juuri sellaisia oman tiensä kulkijoita – tajuamatta olevansa mainonnan uhreja. Mitä voi sanoa oman aikamme cossaajista? Valitaan oma tyyli tuhatpäisen lauman mukana.

Toisella puolen on ihmisiä, jotka eivät välttämättä kaiva oman kulttuurinsa juuria. Heille maailmanmeno pursuaa korvista ja he ovat asettuneet vastahankaan. Markkinoiden toimivuuden kannalta kulttuurit ovat pelkkää kitkaa. Koneen ääressä voi opettaa mitä erilaisimmista kulttuuritaustoista tulevan tekemään töitä. Afrikasta tuleva oppii tekemään lumitöitä. Suomalainen on valmis muuntumaan japanilaiseksi anime-hahmoksi.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote