Internetin tuoma kulttuurinen muutos

Internetin aikakaudella vastakulttuuriksi on noussut sotaisampia ilmiöitä. Tämä saattaa johtua siitä, että internetin laajentuminen on osunut samaan ajankohtaan, jolloin USA alkoi sotansa terrorismia vastaan.

Yhdysvaltojen vuonna 2001 – joko pakotettuna tai omasta halustaan – alkaman sodan reaktiona purkautuu vihaista mielialaa netissä. Osa jopa yllyttää terroritekoihin. Internet tarjoaa terroritekoja hautoville ja niitä lietsoville alustan. Samalla tavalla vihaa levitetään islamilaista maailmaa vastaan, vaikka rationaalisesti ajatellen osa muslimien kohdistamasta raivosta länsimaita kohtaan liittyy siihen, että islamilaisia maita on joutunut hyökkäysten kohteeksi.

Toisaalta internetistä on tullut myös kanava, jossa erilaiset vaihtoehtoiset mediat tai sellaisiksi itsensä esittävät, ovat alkaneet julkaista juoruja ja tehdä uutisia valtamediasta poikkeavalla tavalla. Kilpailu netissä käytävästä näkyvyydstä käy niin kiivaana, että osa on alkanut turvautua provokatiivisiin aiheisiin. Uskoakseni osalla ei ole ollut alkuun niinkään pahat motiivit mielessään. Varmaan ajatellaan, että kiivailla mielipiteillä saadaa houkuteltua kävijöitä omille sivuille.

Markkinatalous toisaalta edellyttää, että ihmiset keksivät itselleen töitä. Koska teolliset työpaikat ovat kadoneet länsimaista, ihmisten odotetaan löytävän itselleen rahaa erinäisin keinoin. Osa tekee juttuja Youtubeen ja tienaa sillä sievoisia summia rahaakin.

Suomessa poliittisten ja alakulttuurien välisten ristiriitojen kärjistyminen on johtanut siihen, että viranomaiset ovat alkaneet ns. kitkeä vihapuhetta pois netistä. Ihmisille on muodostunut sellainen tapa, että sanotaan asioita melkoisen suoraan. Internettiin on syntynyt alakulttuuri, jossa uutisoidaan ja reagoidaan koko ajan esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviin asioihin.

Käydäänkö internetissä kulttuurista sotaa?

Internet on vallannut alaa ihmisten elämässä. Yhä enenevässä määrin siellä käydään kamppailua myös ihmisten sieluista jopa poliittisten vaalien yhteydessä. Julkisuudessa käydään sanallista sotaa siitä vaikutaako ulkoiset valtiot internetin kautta tuloksiin. Tämä on toki vaikea asia, sillä on mahdollista, että kyse on propagandastakin.

Tunnettu asia on se, että Venäjän väitetään sekaantuneen Trumpin valitsemiseksi USA:n presidentin vaaleihin. Syyte on vakava ja on mahdotonta sanoa onko väitteessä perää. Ihmetellä täytyy jos vaikutus netin kautta käytävällä propaganda tai hakkerointi toiminnalla olisi ratkaiseva.

Poliittinen kulttuuri on muuttunut tässäkin suhteessa. Jopa vainoharhaisia piirteitä on alkanut esiintyä erityisesti Venäjän trollauksen suhteen. Suomessa uutisoidaan näyttävästi asiasta. Seuraava juttu on eräs uusimmista.

Suomen osalta kyse lienee myös valtataistelusta. Euroopan Unionia ja läntistä yhteistyötä käytetään Suomessa selkeästi sisäpolitiikan välineenä. Suomi halusi asemoitua aikoinaan pohjoismaaksi ja vieläpä puolueettomaksi sellaiseksi. Se taisi olla ainoa realistinen vaihtoehto aikoinaan. Nyt näyttäisi monilla olevan painetta valita puoli kaksinapaisemmin. Halutaan, että koko maailma tietää kenen seurassa viihdytään ja kenen seuraa vältetään.

Kultturista ilmapiiriä siis myös tietoisesti ajetaan. Aikamme länsimaisuus pitää sisällään manga- ja anime- japanilaisen kultuurin, mutta ei venäläisyyttä.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote