Oman kodin persoonallisempi sisustus

Joskus kauan sitten oli ehkä vielä suorastaan muotia sanoa, että “meillä on ihan samanlaiset olohuoneen kalusteet”. Mitä enemmän ihmisten kodit muistuttivat sisustukseltaan toisiaan, sitä parempi: astioiden, huonekalujen ja jopa tapettien haluttiin olevan mahdollisimman samanlaisia.

Sisustuskulttuuri toimii kuten kulttuuri noin muutenkin eli se elää koko ajan ja muuttuu. Toisinaan historia toistaa itseään ja vanhat asiat tulevat takaisin muotiin ja toisaalta joskus syntyy jokin aivan uniikki innovaatio, josta ei enää parin kymmenen vuoden päästä enää puhuta kuin vain menneen talven lumina.

Sisustaminen on myös aina ollut yksi tapa ilmaista kulttuuriamme: sisustusihanteet vaihtelevat niin ajan kuin myös maantieteellisen sijainnin mukaan: eri kulttuurialueilta tulevat ihmiset arvostavat eri asioita kodin sisustuksessa. Suomessa esimerkiksi valoisat ja avarat tilat ovat haluttuja johtuen muun muassa melko pimeistä ja pitkistä talvista.

Yksilökeskeinen kulttuuri kysyy yksilökeskeistä kotia

Tärkein syy sille, miksi kodin yksilöllisyyttä halutaan korostaa yhä enemmän, on entistä yksilökeskeisempi kulttuuri. Nykyään suorastaan odotetaan, että jokainen poikkeaa jollain tavoin valtavirrasta ja asioiden suoraa kopioimista pidetään laiskana ja vanhanaikaisena. Vuosi 2020 on myös ajanut ihmiset pysyttelemään entistä enemmän kotona, mikä on korostanut kodin viihtyvyyttä yhä enemmän ja moni onkin halunnut tehdä panostuksia siihen, nyt kun esimerkiksi etätyön määrä on lisääntynyt.

Viime aikoina omaa persoonallisuuttaan on alettu tuomaan esille yksilöllisillä tapeteilla. Esimerkiksi Kotitapetti on palvelu, jonka kautta voi helposti suunnitella ja tilata omat yksilölliset valokuvatapetit. Valokuvatapettien idea on melko yksiselitteinen: omista valokuvistaan pääsee teettämään tapetteja, joilla puolestaan sitten voi sisustaa esimerkiksi työhuoneensa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Kotitapetti-palvelun kautta tilatuilla tuotteilla on ilmainen toimitus ja asiakkaalle tarjotaan hintatakuu: jos löydät jostain saman tuotteen halvemmalla, Kotitapetti tulee vastaan ja saat paremman hinnan.

Yksilöllisten tapettien teettäminen ei siis enää ole niin kallista kuin ehkä vuosituhannen alussa ja jopa suomalaisessa sisustuskulttuurissa on jo alettua tottua siihen ajatukseen, että esimerkiksi makuuhuoneen, sen kaikkein yksityisimmän kodin huoneen, seinät sisustetaan myös hyvinkin yksilöllisellä otteella: esimerkiksi lasten jalanjäljet hiekassa on varmasti onnistunut ratkaisu.

Itse suunniteltu on puoliksi tehty

Monia vaivaa varsinkin aluksi inspiraation puute: millaisella teemalla sitä lähtisi sisustamaan? Jos on tarkoitus luoda kodistaan jonkinlainen kulttuurielämys, kannattaa lähteä liikkeelle historiasta. Tiedätkö esimerkiksi, millainen pääsiäisen historia on? Jo vähän matkaa jonkin asian historiaan tutustuminen saattaa inspiroida oikein kunnolla.

Kun suunnittelutyöt on tehty, on itse projektin toteuttaminen, eli vaikkapa yksilöllisten tapettien tilaaminen, paljon helpompaa: sen kuin vain lataa haluamansa kuvan, katsoo sen kuntoon ja laittaa tilauksen tulemaan – Kotitapetti hoitaa loput.

Ja on hyvä pitää mielessä, että aivan kaikkea ei tarvitse suunnitella itse. Kotitapetilla on lukuisia valmiita tapettimalleja niin perinteikkääseen sisustukseen kuin vähän räiskyvämpäänkin makuun. Kuva-aiheet ovat luonnonläheisiä eli juurikin pohjoismaisiin sisustusihanteisiin sopivia. Lisäksi löytyy kuvioita ja muodoilla leikittelyä, mitkä kestävät kyllä aivan varmasti aikaa useamman vuosikymmenen verran. Näiden tapettien ei ole tarkoitus hypätä seiniltä, vaan vakuuttaa sinut ja vieraasi siitä, että sinun kotisi on juuri sen näköinen kuin sinäkin.

Posts created 31

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote